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Circular No. 8/2014 

 

Sub: Interpretation of Provision of Section 10(2A) of the Income-tax Act, 1961 in cases where 

income of the firm is exempt – clarification regarding 

 

A reference has been received in the Board in connection with the interpretation of provisions of 

section 10(2A) of the Income tax Act, 1961 (‘Act’) seeking clarification as to what will be the amount 

exempt in the hands of the partners of a partnership firm in cases where the firm has claimed 

exemption/deduction under Chapter III or VI A of tire Act. 

2. The matter has been examined. Sub section (2A) of section 10 was inserted by the Finance Act, 1992 

w.e.f. 1-4-1993 due to a change in the scheme of taxation of partnership firms. Since assessment year 

1993-94, a firm is assessed as such and is liable to pay tax on its total income. A partner is not liable to tax 

once again on his share in the said total income. 

3. It is clarified that ‘total income’ of the firm for sub section (2A) of section 10 of the Act, as interpreted 

contextually, includes income which is exempt or deductible under various provisions of the Act. It is, 

therefore, further clarified that the income of a firm is to be taxed in the hands of the firm only and the 

same can under no circumstances be taxed in the hands of its partners. Accordingly, the entire profit 

credited to the partners’ accounts in the firm would be exempt from tax in the hands of such partners, even 

if the income chargeable to tax becomes NIL in the hands of the firm on account of any exemption or 

deduction as per the provisions of the Act. 

4. This may be brought to the notice of all concerned. 

5. Hindi Version to follow 
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Deputy Secretary to the Government of India 
 


